Les falles a Petrer

Les falles a Petrer

Per a explicar les falles de Petrer ens basarem en l’aportació que va fer l’investigador de les tradicions locals Vicent Navarro i Tomàs, Dele, en el II Simposi internacional de focs festius de la Mediterrània celebrat este mateix any a Reus.

El nostre foc l’emmarquem dintre del grup dels focs rituals i de festa. Un foc que surt dels hàbits de una població eminentment agrícola i camperola, tot abans de la industrialització de la segona meitat del segle XX centrada a la sabata i que encara es la principal activitat en la nostra població.

El paisatge de Petrer es de muntanyes de mitjana alçada d’argila blanca, on la totxa d’espart és la planta més abundant; fins a la segona dècada del segle passat les muntanyes petrerines eren conreades per la collita de l’espart que posteriorment seria utilitzat en la confecció de cabassos, sàries, barces, exabegons i corda de tot tipus.

Cal senyalar, que igualment que a Petrer fem falles d’espart, uns quants pobles del nostre entorn, també celebren el foc de manera semblant encara que amb altres noms: fatxos a Onil, aixames a Xixona, Tibi, La Torre de les Maçanes,i Relleu, i atxes Elx. Totes son confeccionades amb espart exceptuant les atxes d’Elx que son fetes amb palma seca. La única diferència existent es la data de celebració; la Nit de Nadal. Ens crida l’atenció l’origen dels repobladors que vingueren a Petrer després de la expulsió dels moriscos en 1609.

Amb tota seguretat ells varen ser els portadors de les festes i tradicions mes antigues que encara hui celebrem : com la nit de reis i la foguera de Sant Antoni. A Petrer, les falles i fallons sempre han sigut encesos i rodats a la Nit de Reis; fer foc i soroll era la manera de cridar l’atenció en un mon imaginari de somnis, desitjos i possibles regals. Per a tenir a punt els utensilis necessaris per a la nit de Reis, sempre contàvem amb la complicitat de les persones majors. Els dies abans els xicons de Petrer anaven a les muntanyes de les rodalies a collir espart i avell per a fer les falles i fallons.

També buscavem pots i calderes de llanda, estos utensilis eren lligats a una llarga corda per a ser arrastrats, ara sols calia desempolsegar les caragols marines que durant la major part de l’any havien estat emmudits. També a la nit de reis era costum preparar un cabasset amb palla o garrofes; menjar per als cavalls dels Reis. Al dia següent, xiquets i xiquetes, de bon matí anaven a veure els regals que havien deixat als balcons, comprovant que on havia palla i garrofes ara havien joguets i regals.

Esta tradició fa uns quants anys que, un grup de persones interessades en el manteniment de les tradicions locals, estem buscant la manera de donar-li protagonisme a la festa de foc i soroll. L’any passat s’ha fet una campanya de divulgació, aprofitant les xarxes socials. Vicent Navarro va publicar dos vídeos casolans: com fer una falla i com rodar la falla i aquest any s’ha contat amb la complicitat de l’associació cultural Kaskaruja i amb els seus integrants s’ha arreplegat avell i s’han fet moltes falles.

Des de l’Ajuntament també es continua promocionant les falles amb els tallers que es fan al Centre Les Ceràmiques i el Casal de la Joventut i preparant falles per a repartir a la Nit de Reis. Per això, aquest any novament tenim una cita el dia 5, a les 6 de la vesprada, a l’esplanada del castell a les i allí fer el començament de la Nit de Reis veien baixar per la muntanya de Bolón als reis.

Passat un temps, comencem a baixar tots junts per diversos carrers del poble fins arribar a la zona del Derrocat per a continuar rodant les falles i fallons; l’olor a espart cremat impregna l’ambient i les espurnes giravolten la nit, mentre tots esperem l’arribada de la cavalcada amb la il·lusió de ver als reis. Com diu Vicent Navarro, el futur de les falles de Petrer és responsabilitat dels petrerins, i cal que comencem a creure que les falles de Petrer, la nostra manera de celebrar la nit de reis, son un autèntic tresor.  

0 COMENTARIOS

Escribe un comentario

    Tu email no será publicado. Campos requeridos marcados con *

    Cancel reply

0 comentarios

Lo más leido del blog

Redes sociales

  • img

    me gusta

  • img

    seguidores